Kåldolmer med Varde Ådal Lam

Lam

Ingredienser (4 personer)

Kåldolmere:

  • 500 g hakket lammekød.

  • 1 spidskål, savoykål, hvidkål el.lign. med store blade.

  • 1 tsk. Rosmarin

  • 1 tsk. Spidskommen

  • 1 æg

  • ½ dl. Mælk, fløde eller vand

  • 1 dl. Rugmel

  • 1 stort revet løg

  • 2 fint hakkede fed hvidløg

  • 2 laurbærblade

  • 5 hele peberkorn

  • Salt og peber

Middelhavssauce:

  • 2 ds flåede tomater

  • ½ dl rødvin

  • 3 kviste frisk eller 1 spsk. tørret rosmarin

  • 1 fint hakket løg

  • 1 stang kanel

  • 1 stjerneanis

  • Salt og peber

 

Rodfrugtefritter:

  • 800 g rodfrugter som f.eks. kålrabi, pastinak, knoldselleri

  • 1 – 2 spsk. Tørret rosmarin

  • Olivenolie

  • Salt

Fremgangsmåde

Kåldolmere:

Rør farsen sammen, som består af lammefars, rosmarin, spidskommen, æg, vand, rugmel, løg, hvidløg og salt og peber. Tilsæt evt. mere rugmel eller væde hvis nødvendigt. Lad farsen hvile i 30 minutter.

Bræk bladene af kålen, og sørg for, at de er hele. Blancher dem i kogende saltet vand i ca. 3 – 5 minutter. Læg dem dernæst i isvand for, at stoppe kogeprocessen, hvorved bladene forbliver grønne. Dup bladene nogenlunde tørre i et viskestykke, og skær det nederste af stokken væk. 

Form en rund bøf af farsen og placer bøffen på et kålblad, fold det om bøffen og bind det sammen med noget madsnor. Kog kåldolmerne i 15 minutter i saltet vand sammen med laurbærblade og hele peberkorn og salt.

 

Middelhavssauce:

Hak løg og hvidløg fint. Svits det ved middelvarme i en gryde med olivenolie i til de er klare. Skru op for varmen og tilsæt rødvinen som koger i 2 minutter, hvor resten tilsættes. Lad saucen simre ved lav varme i 2 – 3 timer for, at trække så meget smag ud.

 

Rodfrugtefritter:

Skræl rodfrugterne, som skæres i pomfritstænger og vendes i olivenolie. Læg dem på en bageplade og drys dem med rosmarin og salt. Bag dem i ovnen ved 180 grader i ca. 45 minutter.

 

Opskrift og billeder er udarbejdet af Søren S. Willadsen

Gastromad.dk

Forrige
Forrige

Langtidsstegt lammekølle med urtemos

Næste
Næste

Grillet lammebov med forårs perleotto