Langtidsstegt lammekølle med urtemos
Stegetid ca. 3 – 4 timer.
Ingredienser (4 personer)
Lammekølle:
1 lammekølle
1 øl, f.eks. påskeøl
2 fed hvidløg
Friske rosmarinkviste, eller tørret
50 g smør
2 spsk fint hakket rosmarin
5 fed presset hvidløg
Skallen fra en usprøjtet citron
8 kartofler
Salt
Urtemos:
1 butternutsquash eller hokkaidogræskar
1 knoldselleri eller kålrabi
4 gulerødder
Smør
Salt og peber
Myntetzatziki:
1 agurk
2 – 3 dl græsk youghurt
1 presset fed hvidløg
1 spsk. olivenolie
1 spsk. frisk hakket mynte
Fremgangsmåde
Lammekølle:
Dag 1, marinering (kan springes over):
Rids lammekøllens fedtoverflade, men pas på du ikke skære for dybt ned i kødet. Kom køllen i en frostpose, hvor øl, 2 fed knust hvidløg og rosmarinkvistene kommes ved. Bind en knude og sæt køllen på køl til næste dag.
Dag 2, tilberedning:
Bland smør, rosmarin, hvidløg og citronskal sammen. Smør urtesmørret ud over lammekøllen og drys den med salt.
Hæld marinaden i et fad, så det kommer 2 cm op. Læg lammekøllen i fadet, som sættes i ovnen ved 90 grader i ca. 3 – 4 timer afhængig af lammekøllens størrelse. Stik et stegetermometer i lammekøllen. Når kernetemperaturen når 63 grader er kødet rosa og færdig. Skræl kartoflerne og skær dem i skiver. Når lammekøllen er halvvejs lægges kartoflerne i marinaden under og rundt om lammekøllen.
Urtemos:
Skræl butternutsquash eller hokkaidogræskar, rodfrugten og gulerødderne. Skær det hele i tern og kog dem møre i saltet vand. Når de er møre hældes vandet fra og dampes af. Mos det hele og tilsæt lidt smør og smag til med salt og peber.
Myntetzatziki:
Skyl og riv agurken på et rivejern. Pres så meget væde ud af den revne agurk, som dernæst blandes med ½ tsk. salt og kommes i en si. Læg noget tungt over den revne agurk, som nu skal ligge i en times tid for, at få så meget væde presset ud som muligt. Bland dernæst youghurten i den revne agurk lidt af gangen indtil den ønskede konsistens er opnået. Rør til sidst det pressede fed hvidløg, olivenolien og mynten i. Smag til med salt og peber.
Opskrift og billeder er udarbejdet af Søren S. Willadsen